Underhålla sina anställda

För många chefer och ledningsgrupper är de anställda siffror: in- och utgifter. Man tittar på vem man tjänar pengar på och vem som inte bidrar lika mycket. Det handlar endast om resultat. Sådana företag brukar ha stor ruljans på sina anställda. De chefer som tänker på de anställda som individer och som försöker få alla att känna sig behövda, deras företag får lojala medarbetare och ett gott rykte. 

Ett av sättet att få anställda att må bra på jobbet är att lyssna på dem. Du som chef behöver inte prata med hundratals anställda varje gång, men det är viktigt att det finns en öppen kanal mellan anställda och cheferna. De som mår dåligt behöver hjälp, de som har svårt med sina arbetsuppgifter behöver hjälp och de som kräver mer utveckling ska få chansen att leva upp till sin potential.

Det kan också vara vara viktigt att de anställda få ha kul på jobbet. Google har som exempel tagit detta på fullaste allvar. I deras lokaler hittar du pingisbord, lounger med mjuka fåtöljer, gratis lunch och fokus på bra projekt istället för strikta deadlines. Det har gjort dem till en av världens bästa arbetsplatser och de har möjligheten att handplocka sina anställda från toppuniversitet runt hela världen. De kan också locka vem som helst med förmånliga löner i hela ledet.

Men Google är på den mer extrema sidan av spektrumet. För vanliga företag finns inte pengarna att lägga på så stora sidoprojekt som daglig underhållning och fantastiska löner. Istället får man jobba med det man har. Många svenska företag skapar gärna kickoffer för att sparka igång ett nytt arbetsår eller välkomna nya personer vid större rekryteringar. Kickoffer uppskattas också av de anställda eftersom de får umgås utanför sina arbetsuppgifter samt får en chans att träffa medarbetare utanför ens egen avdelning. Och på en kickoff är det lätt att skaffa rolig underhållning som alla uppskattar. Boka in Hans Lindström, trollkarlen som är känd för liva upp events och kickoffer för både stora och små företag. Magi hänför alla och ger en kickoff en avslappnad och rolig atmosfär. Eller så kanske ni är ett äventyrligt företag och beredd att ge er ut i skogen eller utmana varandra i forsränning. Se till att en kickoff har något som passar alla men det går också att göra mer speciella aktiviteter så länge det är okej för medarbetare att skippa aktiviteten om de inte vill eller kan.