Sälja företaget

Att hantera företag handlar inte bara om att köpa nya och förbättra dem. Ibland så måste man sälja. Antingen så har drivkraften försvunnit eller så vet man att det inte kommer att överleva. 

I dagsläget är det fler personer än någonsin som vill sälja sitt företag. I många fall handlar det om 40-talisterna som är på väg mot pensionen. En del får alldeles för bra erbjudande för att tacka nej medan andra sitter på ett misslyckat företag.

Det finns flera sätt att sälja företag på men vi kan i alla fall erbjuda några välvalda tips.

Om du ska sälja inom två år är det dags att börja skära ner på verksamheten. Då har du samtidigt större chans att göra bra vinster på dina kunder och anställda än att riskera producera mer än du kan sälja.

Fråga runt på flera olika ställen. Tala med banker och revisorer hur de tycker du ska gå till väga. Ska du sälja är det bra att få företaget värderat så du vet vad du kan förvänta dig att få. Vill du istället avveckla kan du slippa allt pappersarbete och stress genom att sälja bolaget till ett företag som gör jobbet åt dig. Då blir det snabbt likviderat och du får ett rättvist pris för företagets värde.

Tänk också på att vara försiktig. Gå inte runt och berätta för anställda och alla som vill lyssna att du tänker sälja. Får de anställda veta kommer de kanske att sluta direkt eller helt enkelt sluta bry sig om sitt jobb eftersom de ändå inte kommer att få ha kvar det. Ännu värre konsekvenser kan det bli om dina kunder och leverantörer får veta. Man vill inte tappa sin marknad strax innan försäljning så vänta in till det sista innan du berättar vad som ska ske.