Massivt köp i pokervärlden

Under sommaren 2014 blev affären klar mellan köparen Amaya Gambling Group och säljaren Oldford Group, om ett övertagande av Rational Group och de båda dotterbolagen i koncernen, PokerStars och Full Tilt Poker. Beloppet på svindlande 4,9 miljarder dollar är den klart största affären i pokervärldens historia och ger därmed Amaya en klart ledande position på världsmarknaden.

Det har spekulerats kring vad köpet egentligen betyder för PokerStars och Full Tilt, men det mesta pekar på att de kommer gynnas på en rad punkter när det kommer till faktorer gällande den amerikanska spelmarknaden. Detta beror till viss del på att Amaya redan har en starkt befäst position på denna marknad, något som visar på att de känner till vad som krävs för att hantera den tuffa existerande konkurrensen.

amaya_pokerstars_fulltilt

Inte som en chock

Affären mellan de båda koncernerna kom dock inte alls som en chock för tidskrifter som Bloomberg, Businessweek, CalvinAyre och The Financial Post. Redan i maj månad samma år avslöjade CalvinAyre förhandlingarna mellan de båda parterna, en affär som alltså bara månaden efter gick igenom.

Licens

Sedan affären gått igenom har man bland annat eftersökt licens i Kalifornien, tyvärr för deras del utan framgång, men på flera håll i USA har man numera öppnat upp diskussioner kring onlinepoker och i framtiden hoppas man på att positiva regleringar ska öppna upp för verksamheten.

Palm

Amayas aktiekurs

Då nyheten var ett faktum steg aktiekursen för Amaya med hela 17 procentenheter, något som säkerligen gjorde både investerare och aktieinnehavare nöjda.

Graf

Eftereffekter

Det är svårt att sia om effekterna av detta uppköp och vad det i framtiden kommer leda till på global skala. Något som alltid ger upphov till speciella förhållanden är det uppenbara med alldeles för stora och marknadsledande företag som i princip lyckas skaffa sig ett monopol. Nu är vi långt där, men risken till sämre förhållanden för kunderna är i ett sådant framtidsscenario ändå litet med dagens regleringar av marknaden. Vad vi menar är att det med all säkerhet alltid kommer finnas någon form av annan aktör och att en snabb överflyttning kan ske, om ett försämrat klimat skulle uppstå.

För pokerspelarna i fråga är chansen med andra ord minimal att de ens märker av köpet, så länge de inte av en ren slump skulle råka stöta på informationen.

Det troliga är att de båda pokerklienterna i framtiden kommer fortsätta växa och att de även i fortsättningen kommer fokusera på en sådan optimal service  som bara är möjlig för dess användare.