Företagsköp

Alla som driver eller som någon drivit ett företag vet att det är mycket att tänka på. Något som dock är ännu större är att köpa ett företag. Här har vi samlat lite fakta om vad man bör tänka på ifall man funderar på att just köpa ett företag.

FöretagareKöpa på olika sätt

En sak som är viktig att ha koll på innan man köper ett företag är att det går att köpa företag på ett antal olika sätt. Ett av de vanligaste sätten är att man köper aktier i ett företag och på så sätt kontrollerar ägandet på ett eller annat sätt, vilket oftast även innebär att man tar över ansvaret i företaget.

Ett annat sätt på vilket man förvärva ett företag är att köpa det så kallade inkråmet, vilket innebär att man köper innehållet i företaget.
Om företaget är ett så kallat handelsbolag köper man företaget genom att köpa andelar i handelsbolaget.

Läs på innan

När man väl hittat ett företag som man finner intressant att förvärva är det viktigt att läsa på ordentligt innan man slår till. Eftersom ett företagsköp oftast är en ganska komplicerad process kan det vara en bra idé att anlita någon form av expertis så själva köpet går rätt till.

Det är också bra om man är åtminstone lite insatt och kunnig i den bransch där företaget är verksamt eftersom det oftast då blir lättare att driva företaget.